Doe gewoon over psychische aandoeningen

Stichting ZON heeft animatiefilmpjes gemaakt die kunnen bijdragen aan het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen.

Vandaag is de 39e Week van de Psychiatrie gestart met als thema “Stigmatisering: wat verbeeld jij je wel?!”. Het beeld dat mensen hebben over psychiatrie, verslavingszorg en de maatschappelijke opvang staat centraal.

Stichting ZON komt op voor mensen met psychische, maatschappelijke en/of verslavingsproblemen in de regio Zuid-Holland Noord. Dat doet ZON onder andere door bij te dragen aan positieve beeldvorming rond mensen die kampen met deze problematiek. Naast een onderzoek naar de beleving van stigmatisering, dat onder meer uitgevoerd wordt door mensen met ervaringskennis publiceert ZON animatiefilmpjes onder het motto “Doe gewoon over psychische aandoeningen“. Hiermee wil stichting ZON mensen bewegen te praten over psychische aandoeningen.

Waarom praten over psychische aandoeningen?

Jaarlijks heeft 1 op de 4 mensen last van psychische problemen. Het openlijk praten over deze problemen kan een van de moeilijkste onderdelen zijn van het hebben van een psychische aandoening. Dit kan weer verlies van vriendschappen, gevoel er alleen voor het staan, vermijden van hulp en daarmee een langzamer herstel tot gevolg hebben.

Dat hoeft niet zo te zijn. Praten over geestelijke gezondheid kan vriendschappen juist versterken. Het kan taboes, die ons allemaal aangaan, wegnemen.

Antistigma animatie over psychose

Antistigma animatie over psychiatrische opname

Antistigma animatie over depressie

Meer informatie over de activiteiten en projecten van stichting ZON vindt u op www.zonzh.nl

Geplaatst op maandag 18 maart 2013 in Algemeen.

Deel dit bericht