Week van de psychiatrie 2013

De week van de psychiatrie was dit jaar van 18 tot 24 maart. Op verschillende plaatsen in het land werd er tijdens deze week stil gestaan bij het thema van dit jaar: “stigma”: wat voor beeld bestaat er in de maatschappij over mensen met een psychische kwetsbaarheid. En hoe kunnen we stigma en ook zelfstigma uit de wereld helpen.

In Utrecht werd traditioneel de aftrap gegeven met de Breingeindag en ook in Den Haag was er het een en ander georganiseerd, en Kompassie kon daar natuurlijk niet bij achter blijven.

Op dinsdag 19 maart was de Regentesselaan 108 de gehele dag gesloten om zo in de gelegenheid te zijn met zoveel mogelijk medewerkers op pad te gaan. Na een gezamenlijk koffiemoment werden de ongeveer twintig aanwezigen opgedeeld in groepjes. Ieder groepje kreeg een pakket flyers met de opdracht deze uit te delen bij het Stadhuis, op de markt en in het winkelcentrum Leyweg. De tekst op de flyer was kort maar krachtig, eigenlijk een uitnodiging tot een nadere kennismaking met Kompassie.

Kompassie heeft vorig jaar een dvd uitgebracht waarop enkele medewerkers van Kompassie iets vertellen over hun achtergrond en wat het werk bij Kompassie voor hen betekent. Die DVD is al op ruime schaal verspreid, maar aansluitend bij het thema van deze week werd besloten alle medewerkers van Indigo er één aan te bieden. Indigo is een onderdeel van Parnassia, de medewerkers bieden ondersteuning in de huisartsenpraktijk aan mensen met psycho-sociale of psychiatrische problematiek.

Een vertegenwoordiger van de afdeling Carola Boek was graag bereid de dvd’s aan te nemen om deze later onder de werknemers te verspreiden.

Na deze ochtendinspanning werd in de middag tijd ingeruimd voor ontspanning. Dit onder leiding van yogaleraar Jan Harmes. In anderhalf uur tijd wist hij de Kompassie medewerkers veel bij te brengen over het ontdekken van wat een goed gevoel geeft en wat onrustig maakt, het ervaren van grenzen en het vinden van rust. Toepasbaar thuis maar zeker ook in het dagelijks werk bij Kompassie!

Geplaatst op dinsdag 19 maart 2013 in Algemeen.

Deel dit bericht