Aantal zelfdodingen baart ernstige zorgen

 Een opvallend bericht uit de Volkskrant:

“Uitkeringsgerechtigden plegen beduidend vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Zelfdoding komt vijf tot acht keer vaker voor bij mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering.” 

Het aantal zelfdodingen is sinds 2008 met 30% toegenomen.

 “We hadden verwacht uitschieters te zien bij uitkeringsgerechtigden, maar de verschillen zijn toch wel opvallend groot’, zegt onderzoekster Renske Gilissen van GGD Den Haag. ‘Het beeld is doorgaans dat alleenstaande mannen vaker suïcidaal zijn, maar het hebben van een uitkering blijkt ook een belangrijke factor. Onder mannen met een uitkering komt zelfdoding ruim 4,5 keer vaker voor, bij vrouwen met een uitkering is dat zelfs ruim zes keer vaker.”

 

Het hele bericht staat hier: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3555905/2013/12/04/Opvallend-veel-zelfdoding-onder-arbeidsongeschikten.dhtml

 

Ons aller wethouder Baldewsingh is hier danig van geschrokken en hij neemt dan ook concrete maatregelen: Belangrijk is gewoon dat het aantal gevallen van zelfdoding in Den Haag substantieel naar beneden gaat, aldus Baldewsingh.”

 

Meer informatie daarover hier: http://www.omroepwest.nl/nieuws/04-12-2013/haagse-wethouder-pakt-zelfdoding-onder-uitkeringsgerechtigden-aan