Oproep telefonisch interview “Wat is een goede behandelaar?”

Bij deze wordt u uitgenodigd om zich aan te melden voor deelname aan een telefonische interview.

Het LPGGz en het Trimbosinstituut werken samen bij het in kaart brengen van wat, vanuit het cliëntenperspectief gezien, een goede behandelaar is. In dit kader zal Jenny Boumans, onderzoekster bij het Trimbosinstituut, een aantal telefonische interviews afnemen.

De interviewvragen

  • Wat zijn belangrijke eigenschappen en kwaliteiten van een GGz-behandelaar?
  • Wat moet hij of zij doen en juist laten?
  • Waar moet hij of zij goed in zijn?
  • Hoe is de verdeling van de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken gedurende de behandeling? Wat is de rol van de cliënt, de behandelaar, ‘de hoofdbehandelaar’, ‘het management’, anderen? Hoe is het en hoe zou het moeten zijn?

Het interview duurt maximaal een half uur en u krijgt een vergoeding van € 25,-.

De onderzoekster bij het Trimbos die het onderzoek uitvoert is Jenny Boumans. Zij is degene die alle telefonische gesprekken zal voeren met mensen die zich aanmelden. Jenny doet nu zo’n vier jaar met veel passie onderzoek naar empowerment, herstel, cliëntsturing, ervaringskennis en andere vanuit het cliëntperspectief gezien belangrijke onderwerpen.

Wat gebeurt er met de uitkomsten?

Vaak is het in de GGz onduidelijk wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de behandeling; wie neemt de beslissingen en wie is aan te spreken op de kwaliteit. Over welke kennis en vaardigheden zou de volgens jou verantwoordelijke persoon moeten beschikken?  In de verschillende fases van de behandeling zou dat vanzelfsprekend kunnen variëren.

In het kader van dit onderzoek wordt in kaart gebracht hoe cliënten daar over denken. Vervolgens zullen de betrokken partijen in de GGz (LPGGz, VWS, beroepsorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars) heldere afspraken maken over de verantwoordelijkheidsverdeling binnen de GGz-zorg.

Anonimiteit

Als u zich aanmeldt om deel te nemen, dan zal er door Jenny contact met u worden opgenomen om een afspraak te maken voor het telefonische interview. Bij het onderzoek wordt anonimiteit door het Trimbosinstituut te allen tijde gewaarborgd.

Wilt u meedoen? Stuur dan uiterlijk 13 juli 2014 een mail naar Jenny Boumans via JBoumans@trimbos.nl

Geef in deze mail s.v.p. alvast een reactie op de onderstaande indeling, zodat Jenny vanuit verschillende perspectieven een beeld krijgt van hoe cliënten over het één en ander denken.

1) Leeftijdscategorie: < 18, 18-35, 35-65, 65+

2) Geslacht: m/v

3) Over welke vorm van zorg wilt u geïnterviewd worden? Meerdere antwoorden zijn mogelijk:

  • Afspraken met huisarts  of eerstelijnspsycholoog
  • Afspraken met een psychiater, psycholoog, een psychiatrisch verpleegkundige of andere behandelaar
  • Behandeling en begeleiding thuis door een FACT- team
  • Opname / zorg en verblijf in een instelling

Jenny bevestigt zo spoedig mogelijk uw deelname aan het telefonische interview. Bij teveel aanmeldingen zal zij helaas ‘nee’ moeten verkopen.

Aanvullende informatie

Misschien wilt u eerst aanvullende informatie voordat u besluit zich aan te melden. U kunt daartoe contact opnemen met Jenny Boumans via JBoumans@trimbos.nl

 

 

 

Geplaatst op dinsdag 1 juli 2014 in Algemeen.

Deel dit bericht