Nationaal Congres Anders denken over psychische aandoeningen

Iedereen kent wel iemand met een psychische aandoening, of die een aandoening heeft gehad. Vaker dan gedacht, blijkt hierop een taboe te rusten en bestaan er nog veel vooroordelen. Dat moet anders. Daarom organiseerde minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn op 10 september 2014 het Nationaal Congres Anders denken over psychische aandoeningen. Op deze dag zijn ideeën, ervaringen en informatie uitgewisseld om zo in de eigen omgeving vooroordelen te bestrijden. Samen kunnen we het verschil maken!

Kompassie was met een aantal medewerkers en vrijwilligers vertegenwoordigd op deze inspirerende en hoopgevende dag.

De indrukwekkende stoet aan sprekers uit het ochtendprogramma gaf ons alvast wat adviezen mee. “Makkelijk zal het niet zijn”, waarschuwde Edith Schippers (minister VWS), “een wetswijziging is makkelijker doorgevoerd dan een cultuurverandering”. Jaap van Weeghel (directeur Kenniscentrum Phrenos/hoogleraar psychiatrische rehabilitatie) riep werk c.q. participatie uit tot dé anti-stigma interventie. Politici werden door Marjan ter Avest (directeur LPGGz) uitgenodigd om uit de kast te komen. Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW) benadrukte het belang van openheid tussen werkgever en werknemer, en legde het verschil tussen ‘liegen’ en ‘niet alles vertellen’ uit. Myrthe van der Meer (auteur van ‘PAAZ’) en Isa Hoes (actrice, auteur van ‘Toen ik je tegenkwam’) vertelden uit persoonlijke ervaring hoe het is om te leven met (iemand met) een manische depressie.” Wie A zegt moet B zeggen, wie depressief zegt, moet ook manisch zeggen”, aldus Myrthe. Haar tweede boek is in de maak.

In de middag konden er diverse workshops worden bezocht. De workshop Stigma in de wijk werd georganiseerd door de Zorgvragers Organisatie GGz Midden-Holland (ZOG MH), in samenwerking met Kompassie. We konden rekenen op een bovengemiddelde belangstelling. Aan de hand van een korte stigmatest werden de aanwezigen ‘in hokjes’ ingedeeld. Daarna volgden er vijf ervaringsverhalen over stigma in de wijk. De workshop werd afgesloten met een discussie aan de hand van een aantal stellingen (bv. “Ik stigmatiseer nooit”).

We kunnen met zijn allen terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Bekijk hier de video impressie van deze dag, gemaakt door VWS.

Lees hier de openingstoespraak van minister president Mark Rutte.

 

Geplaatst op vrijdag 12 september 2014 in Algemeen.

Deel dit bericht