‘Opvang Verwarde Personen’ wordt misschien uitgebreid

Honderden verwarde mensen hebben in de afgelopen maanden sneller geestelijke zorg gekregen dankzij een nieuw project in Den Haag, genaamd ‘Opvang Verwarde Personen’ (OVP). Ze waren na overlast of een misdrijf opgepakt en meegenomen naar het hoofdbureau van de Haagse politie. Op dat kantoor zit tegenwoordig 24 uur per dag een medewerker van de GGZ, die direct kan beoordelen wat mensen mankeert en wat ze nodig hebben.

In de afgelopen maanden kwamen iets meer dan 800 verwarde mensen binnen bij het politiebureau in het centrum van Den Haag. Meer dan negentig procent kreeg direct passende zorg, maakte de gemeente Den Haag onlangs bekend. In het verleden was het andersom: negen van de tien mensen kregen juist geen zorg, maar stonden “luttele uren later weer op straat”, aldus de gemeente.

‘Opvang Verwarde Personen’ loopt sinds mei en is een samenwerking van politie, openbaar ministerie, gemeente en de Parnassia Groep. De GGZ-medewerkers nemen agenten veel werk uit handen, zegt de gemeente. Het beleid wordt wellicht uitgebreid. In de toekomst kijken GGZ’ers misschien standaard naar alle arrestanten en niet alleen naar de verwarde mensen. Maar volgens Den Haag is dat nu nog “toekomstmuziek”.

Bekijk hier het filmpje over de OVP.