Interview Josha Zwaan

Schrijfster Josha Zwaan deed afgelopen week, tijdens de Week van de Psychiatrie, in Trouw letterlijk een boek open over haar angsten, haar depressies en haar schaamte. “Door te vertellen laat ik zien dat ik kan functioneren.”

Myrthe van der Meer sprak openhartig over haar psychische problemen in het programma ’24 uur met…’ Josha vond het pijnlijk herkenbaar. Achter de stralende buitenkant van een succesvolle vrouw schuilt een pikzwart en soms wanhopig innerlijk. Het is alsof ze in de spiegel keek. Na vier weken medicijnen schoof er in haar hoofd een gordijn open. Ze vond dat ze het eerder had moeten slikken.

Ongeveer vijftig procent van de bevolking krijgt ergens in zijn leven last van psychische problemen. Daaruit kunnen we concluderen dat als we het zelf niet zijn, er in ieder geval een dierbare tot de ‘zij’ zal gaan behoren.

Psychiater en hoogleraar Jim van Os, lid van de internationale commissie die het nieuwe handboek voor de psychiatrie (DSM-V) ontwikkelde, zei in een interview in Trouw (2013) dat de diagnose minder van belang is dan de zorgvraag. Hij gebruikt het handboek zelf dan ook nauwelijks.

“We weten als psychiaters gewoon niet zoveel”, zegt van Os. “We snappen eigenlijk alleen de zorgvraag. Daar moeten we naar kijken.” Ook hij beaamt dat velen in de loop van hun leven te maken krijgen met angsten, depressie, soms een psychose. “Leefomgeving en netwerk zijn vervolgens bepalend  voor de mate waarin het probleem groeit. Een stedelijke omgeving, stress en eenzaamheid zijn enorme triggers.”

Lees hier het volledige artikel.

Josha Zwaan schrijft romans en artikelen. In 2010 debuteerde ze met Parnassia (19de druk 2014). Haar derde roman: Dwaallicht, over leven met een psychische stoornis, verscheen in februari 2015.

Bron: Trouw, 24/03/2015