Nieuwsuur – Psychiatrisch patiënten te vaak zonder hulp

Vrijdag 27 maart besteedde het programma Nieuwsuur (NPO 2) aandacht aan de hervormingen en de ambulantisering in de geestelijke gezondheidszorg.

Aanleiding was de Meldactie Ambulantisering van het LPGGz. LPGGz-directeur Marian ter Avest komt aan het woord. Persvoorlichter Mirjam Drost van het LPGGz “Uit onze meldactie blijkt dat onnodig veel mensen in crisis raken omdat de ambulante zorg nog onvoldoende is opgebouwd. Ook zijn er geen mogelijkheden voor bedden op recept. Daarnaast blijken er lange wachttijden bij instellingen te zijn als problemen bij (ex)cliënten ernstig verergeren.”

Niels Mulder, psychiater MC Erasmus te Rotterdam, ondersteunt het verhaal dat er te weinig tijd voor mensen is, ambulante teams te weinig van de grond komen en er beknibbeld wordt op ambulante zorg. Vervolgens worden twee naastbetrokkenen gefilmd.

Lia Gijsbertsen, Ypsilonlid uit Gouda, vertelt dat de begeleiding van mantelzorgers niet optimaal is en dat ze bang is dat de zorg voor onze mensen minder goed wordt.

Bekijk de volledige uitzending terug op www.uitzendinggemist.nl (het onderwerp komt aan bod vanaf de 32e minuut).