Slotbijeenkomst Open voor Werk

Meer kansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid om betaald of onbetaald werk te doen. Daarover ging het project Open voor Werk en daarover ging het ook tijdens de slotbijeenkomst van dit project op 24 april jl. Op allerlei manieren werd bekeken wat het project heeft opgeleverd en vooral wat er nog moet gebeuren. 

‘Begrip’ komt in alle verhalen terug. Wouter van Hoof vertelt hoe hij na een manische periode terug kon keren bij zijn werk, dankzij het begrip en de steun van zijn collega’s. Zij trokken aan de bel toen ze merkten dat er iets aan de hand was. In deze periode diende hij zelf zijn ontslag in, maar “dat vonden ze niet zo’n goed idee.” Gelukkig, want voor Wouter staat werk voor waardering.

Begrip voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is iets dat bij veel gemeenten nog moet groeien. Projectleider Nic Vos de Wael vertelde onder meer over de toetsing van gemeenten door RCO’s in het kader van Open voor Werk. Hieruit bleek dat er nog te weinig kennis is bij gemeenten over mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar ook dat gemeenten er steeds meer voor open staan om dit te veranderen. De ervaringsdeskundigen van Open voor Werk dragen hieraan bij door voorlichting te geven bij gemeenten.

In filmpjes en tijdens de workshops vertelden verschillende mensen hoe het is om na psychische klachten weer aan het werk te gaan. Een filmpje over Mohamed, weer aan het werk na jaren verslaving, laat zien hoe belangrijk wederzijds vertrouwen hierbij is.

Bekijk hier het filmpje over de voorlichters van Open voor Werk.

Lees hier het volledige artikel.