De omslag van angst naar vertrouwen – met een worstenbroodje

Onlangs kwam de Eindhovense GGZ instelling GGzE naar buiten met een opvallende strategie om mensen in crisis op te vangen door middel van het aanbieden van een worstenbroodje. Met dit typische Brabantse gebaar van gastvrijheid wordt vooral ingezet op contact maken en houden met de cliënt vanuit vertrouwen. Daarmee is de separeer nauwelijks meer nodig. Maar GGzE is niet de enige die echt een verandering van aanpak in die eerste 5 minuten voorstaat. We hielden een belrondje langs meerdere GGZ instellingen en hoorden verschillende positieve verhalen.

Sinds in 2012 het rapport Dwang verscheen is op de meeste plaatsen een verandering van beleid ingezet. Het besef dat de oude praktijken, waarbij mensen met veel onrust en agressie direct, vaak met overmacht, in de separeer werden gezet niet meer wenselijk zijn dringt steeds meer door. En ook hoe het anders kan.

Een opvallend voorbeeld daarvan kwam onlangs onder de aandacht. De Eindhovense instelling GGzE besloot, nadat ze al een tijd bezig waren met een verandering van aanpak bij crisisopnames waarbij vertrouwen voorop staat, dat het aanbieden van een worstenbroodje daar ook nog bij hoort. In Brabant staat het worstenbroodje voor huiselijkheid en gezelligheid, het is een typisch Brabants gebruik. Dus begon men om zelfs de meest agressieve cliënten te benaderen met het maken van contact en het aanbieden van koffie met een worstenbroodje, ook aan de familie van de cliënten. Het blijkt heel goed te werken. De agressie smelt weg, en vrijwel niemand hoeft nog naar de separeer.

Bron: GGZTotaal mei 2015