Vrouw met autisme vaak onzichtbaar

Autisme is bij vrouwen in tegenstelling tot mannen aan de buitenkant vaak onzichtbaar. Daardoor krijgen zij vaak te laat of geen diagnose. ‘Zij zouden aanzienlijk beter af zijn als het probleem eerder herkend zou worden. Meisjes met autisme krijgen vaak onterecht de diagnose borderline of ADHD. Dat zegt psychiater Patricia Wijngaarden van Dimence in het blad Opzij. Zij ziet dat veel vrouwelijke patiënten met autisme eerst in de verslavingszorg belanden voordat ze vaak na jaren bij een psychiater terechtkomen.

Verslaving

Bij vrouwen met autisme gaat het vaak mis wanneer ze kinderen krijgen. Die moederrol kunnen ze vaak maar lastig combineren met andere verplichtingen in het leven. Als het dan niet meer gaat, grijpen ze vaak naar de alcohol, drugs of medicijnen om te kunnen blijven functioneren, aldus Wijngaarden. ‘Zij zouden aanzienlijk beter af zijn als het probleem eerder herkend zou worden.’

Opvallen

Vrouwen hebben bijna net zo vaak autisme als mannen, alleen valt het niet op als bij mannen die vaak een obsessieve fascinatie hebben. Bij vrouwen uit autisme zich minder bizar, zo blijkt. Bij hen slaat het vaak maar binnen. Vrouwen met autisme passen zich eerder aan sociale normen, terwijl mannen zich sneller terugtrekken.

Bron: Opzij