Autistische Julia nieuwe bewoner Sesamstraat

Sesamstraat heeft een bijzondere nieuwe bewoner verwelkomd: Julia, een meisje met autisme.Met haar oranje haar en grote groene ogen ziet Julia er niet direct opvallender uit dan de bewoners van Sesamstraat die we al kennen. En toch is ze écht anders dan vreemde vogel Pino vrolijke hond Tommie of grijze muis Ieniemienie: Julia kampt met autisme.

Volgens de makers van Sesamstraat biedt Julia kinderen een karakter dat ze herkennen en begrijpen als ze zelf lijden aan autisme of iemand kennen die autistisch is.

1 op 68 kinderen heeft autisme.

Julia speelt sinds kort een hoofdrol in een Amerikaanse educatieve campagne van Sesamstraat, gericht op kinderen met autisme. Dat is belangrijk, vinden de makers van Sesamstraat, omdat de kans dat kinderen met autisme gepest worden vijf  keer groter is dan bij kinderen zonder autisme. “En met 1 op de 68 kinderen die autisme heeft, zijn dat een hoop pesterijen. Julia moet kinderen laten zien wat zij gemeenschappelijk hebben, niet hun verschillen. Ook kinderen met autisme houden van vriendschappen en groepsverbanden.”

Ouders en hun kinderen kunnen Julia leren kennen in het boek ‘We’re amazing 1,2,3’ dat vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar is. Of en wanneer Julia naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Bron: RTL Nieuws 22/10/2015