Onderzoek naar Stigma en Media

23 oktober 2015 – Mediaberichtgeving versterkt regelmatig steriotiepe beelden over psychiatrische cliënten. Zoals onaantrekkelijk, onberekenbaar, onvoorspelbaar en gevaarlijk. Vaak ontbreekt de context bij de verhalen over mensen met psychische aandoeningen. Verkeerde informatie en schrikbeelden voeden het negatief etiketteren of labelen en buitensluiten. Angst speelt hierbij een grote rol. De stichting Samen Sterk zonder Stigma ontwikkelt een media-aanpak.

Samen Sterk zonder Stigma wil mediaberichtgeving over psychische aandoeningen verbeteren. Zij ontwikkelen momenteel een eigen, structurele aanpak zoals die ook al bij buitenlandse zusterorganisaties bestaat.

Malou van Hintum deed in opdracht van Samen Sterk zonder Stigma onderzoek naar stigma en media. Tijdens het onderzoek sprak de journaliste met collega-journalisten en mediadeskundigen. Daarnaast inventariseerde ze de ervaringen in het buitenland. De hieruit voortgekomen praktische conclusies en aanbevelingen vormen het startpunt voor de bovengenoemde aanpak.

De samenvatting van het rapport Te Gek voor woorden is nu te downloaden. Het uitgebreide rapport bestelt u door Samen Sterk zonder Stigma een mail te sturen.

Bron: nvvp.net

Geplaatst op donderdag 29 oktober 2015 in Algemeen.

Deel dit bericht