Handboek Destigmatisering bij psychische aandoeningen

Het allereerste Handboek Destigmatisering bij psychische aandoeningen is een feit. Donderdag 3 december 2015 ontving Nanette Waterhout, ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma, het eerste exemplaar. Dit gebeurde tijdens het Pherenos Psychosecongres uit handen van prof. dr. Jaap van Weeghel, mede-auteur en directeur Wetenschap van Phrenos.

Waarom dit handboek?

Simpel gezegd omdat het nog niet bestond. Allerlei informatie was voorhanden voor zowel cliënten, hulpverleners en naasten. Maar gebundelde kennis ontbrak. Wij hebben het bijeen gebracht in een handboek, dat zich in de eerste plaats richt op hulpverleners. Toch is het ook interessant voor andere betrokken. Het bevat zowel wetenschappelijk onderbouwde theorie als handzame strategieën, voorbeelden van succesvolle campagnes en aanbevelingen aan hulpverleners.

Waarom het thema destigmatisering?

Stigma is een zeer onderschat probleem. Het raakt alle aspecten van iemands sociale leven. Het kan deelname aan de maatschappij in de weg staan en bijvoorbeeld leiden tot minder zelfvertrouwen. Mensen worstelen hier enorm mee. Ook hulpverleners en familie. Daarom willen wij het probleem op de agenda zetten. In de vorm van een praktisch Handboek Destigmatisering en een hieraan gekoppelde website.

Wat is de belangrijkste boodschap?

We willen dat het Handboek mensen inspireert. Zowel professionals als familie, maar ook gemeenten bijvoorbeeld. Er is niet één die dit klusje kan klaren. (De)stigmatisering is iets van ons allen. Waarbij cliënten absoluut een leidende rol hebben. We hopen ook dat het niet hierbij blijft. Verzamelde wijsheid is één ding. Maar hoe vertalen we die naar de praktijk? Hoe gaan we het zo organiseren met z’n allen dat we destigmatisering duurzaam borgen? Want dat is waar het om gaat. Anders heeft het geen effect.

Meer info: samen sterk zonder stigma