Meer vis eten vermindert kans op depressie

Vis is niet alleen gezond, wie regelmatig vis op het menu zet, loopt minder kans op een depressie. Vis werkt als een antidepressivum, dat blijkt uit een nieuwe Chinese studie.

Wetenschappers van de Chinese Qingdao universiteit analyseerden 26 onderzoeken met in totaal ruim 150.000 proefpersonen. Zij vonden dat vis een belangrijke rol speelt in het bepalen van de kans op het krijgen van een depressie. Concreet lopen mannen die veel vis eten 20% minder kans om depressief te worden. Vrouwen zagen hun risico dan weer verminderen met 16%. Die bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health.

De onderzoekers kunnen een direct verband tussen visconsumptie en de kans op depressie niet bewijzen, maar noemen wel twee aannemelijke verklaringen. “Het is mogelijk dat de Omega-3 vetzuren die we in vis vinden ervoor zorgen dat de structuur van onze hersenmembranen verandert”, legt professor Dongfeng Zhang uit aan Daily Mail. “Een andere verklaring is dat vis de activiteit van de neurotransmitters in ons lichaam aanpast, samen met de dopamine en serotonine-niveaus. Die twee staan in nauw verband met het al dan niet ontwikkelen van een depressie.”

Wereldwijd worstelen  zo’n 350 miljoen mensen met een depressie. Volgens de wereldgezondheidsorganisaties zou het tegen 2020 al op de tweede plek staan wat oorzaken van een slechte gezondheid betreft.

Bron: metrotime.be