Extraatje voor meer Hagenaars

Om te voorkomen dat minima die meer gaan verdienen uiteindelijk netto toch minder overhouden, worden Haagse armoederegelingen mogelijk verruimd. ‘Iets als een slimme Ooivaarspas.’

Wethouder Rabin Baldewsingh (sociale zaken, Pvda) weet dat Hagenaars die iets boven het minimum verdienen het ‘enorm lastig’ hebben. ‘Voor die groep vervallen toeslagen, dat creëert een armoedeval.” Daarom bekijkt hij of lokale voorzieningen voor mensen met een kleine beurs – zoals de Ooievaarspas- kunnen worden verruimd, zodat ook Hagenaars met iets meer inkomen er recht op krijgen. “Sommigen vallen nu net buiten de boot. Ik laat me adviseren over de mogelijkheden voor hen een slimme Ooievaarspas te introduceren.”

De Haagse SP is blij met de belofte van de wethouder. Als armoederegelingen meer in stapjes worden afgebouwd in plaats van er plotseling mee te stoppen, kan een armoedeval voorkomen worden, denkt de partij.

Kleine baan

De budgetexperts van het Nibud constateerden onlangs dat vooral gezinnen net boven het minimum in de problemen kunnen komen. Zij werken zich op uit een kleine baan, verliezen de extraatjes voor de allerarmsten en houden uiteindelijk soms zelfs minder over.

Om de hardnekkige schuldenproblematiek in de stad beter aan te pakken, wil Baldewsingh in Molenwijk (Laak) ook experimenteren met een ‘incassovrije wijk’. Bijna één op de drie huishoudens  daar leeft van een minimuminkomen, tegenover één op zes over heel Den Haag.

In de proef worden de vaste lasten van Molenwijkers met geldproblemen vanaf een rekening automatisch betaald, en krijgen ze een andere rekening voor wekelijkse uitgaven. Volgens kenners houden mensen dan meer over, omdat ze beter inzicht krijgen in hun geldzaken.

Bron: Algemeen Dagblad