Eerste Haagse Mantelzorgkamer van start. “Mantelzorg draait om ontmoeting”

Tijdens het symposium over jonge mantelzorgers in het Museon is op 12 mei de eerste Haagse Mantelzorgkamer van start gegaan. Een platform, fysiek en digitaal, voor en door mantelzorgers, professionals en studenten. De mantelzorgkamer wil met concrete kennisdeling mantelzorgers in Den Haag zowel een hart onder de riem steken als hen faciliteren met professionalisering, educatie en innovatie die het zware mantelzorgwerk kunnen verbeteren en verlichten. De Haagse Mantelzorgkamer is een initiatief van de Haagse Hogeschool. Met medewerking van PEP Den Haag, Evita Zorg en Zorgbelang Zuid-Holland en ondersteund door gemeente Den Haag. In Nederland wordt het aantal mantelzorgers geschat op 4 miljoen en groeit een op de vier jeugdigen op in een gezin met langdurig ziek, gehandicapt of verslaafd familielid.

Beter, anders, lichter

Dr. Deidre Beneken genaamd Kolmer, lector Mantelzorg van de Haagse Hogeschool, is initiatiefnemer van de Haagse Mantelzorgkamer. “Er wordt veel en goed onderzoek gedaan naar mantelzorg maar we zien dat lang niet alle kennis professionals, beleidsmakers, studenten en mantelzorgers bereikt. Dat doet hen tekort. Met mantelzorgkamers willen we een brug slaan tussen theorie en praktijk. Daardoor bereiken zorgvragers, mantelzorgers en beroepskrachten bij de zorg die zij delen en rechtvaardig evenwicht. “De vader, moeder, kind of zieke gezinslid bijstaat, maar in de kern draait het altijd om ontmoeting tussen de betrokkenen”.

Reizende symbolen

Dit jaar staat de jonge mantelzorger centraal. De komende tijd worde er meer symposia georganiseerd en fysieke mantelzorgkamers opgebouwd waar mantelzorgers verhalen kunnen achterlaten. De Haagse Mantelzorgkamer wordt vier jaar gesteund door de gemeente Den Haag. De komende jaren wordt ook aandacht geschonken aan technologie, arbeid en psychiatrie in relatie tot mantelzorg. Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer: “We halen de mantelzorgers uit de eigen huiskamer om hen in  en via de mantelzorgkamer in contact te brengen met anderen. Ontmoeten is leren. Met de bijeenkomsten reizen symbolen van herkenning mee; een dokterskast met persoonlijke spullen van mantelzorgers, schildrijen, een uitvergrote kinderstoel en een bijzondere weegschaal. Ons doel is om evenwicht tussen alle betrokkenen ter realiseren.”

Online platform

Tijdens de eerste mantelzorgkamer werd het online platform http://www.mantelzorgdialoog.nlgelanceerd met verhalen en achtergrondinformatie.

Bron: Zorgbelang Zuid-Holland