De invloed van voeding op psychiatrische aandoeningen

10 juni 2016 –Binnen de psychiatrie komt langzaam maar zeker onderzoek op gang dat kijkt naar de rol van voeding bij psychiatrische aandoeningen. In een recente studie is onderzocht welke dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen een gunstig effect hebben op depressies. De resultaten werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Psychiatric Association (APA), zo meldt welingelichtekringen.nl.

Dr. Drew Ramsey van de Columbia University in New York City gaf aan welke voedingsstoffen een gunstige invloed hebben op onze hersenen. Hij en zijn collega’s stelden op basis van literatuuronderzoek een lijst samen van wat zij noemen ‘brain essential nutrients’ (BEN), d.w.z. essentiële voedingstoffen voor de hersenen, die gebruikt kunnen worden bij de behandeling en preventie van depressies.

De belangrijke voedingsstoffen zijn: lange-keten omega -3 vetzuren, magnesium, calcium, vezels en vitamine B1, B9,B12, D en E. Deze stoffen komen grotendeels voor in plantaardige voeding en zonlicht is de belangrijkste vorm van vitamine De. Maar dat wil niet zeggen dat men alle dierlijke producten moet vermijden. Vitamine B12 wordt vooral aangetroffen in vlees en andere dierlijke producten en is ook ‘van cruciaal belang voor de gezondheid van de hersenen’, aldus de onderzoekers.

Naast groene bladgroenten raden de onderzoekers aan om ook graanvlees, wild, noten, schelpdieren (zoals mosselen en oesters), weekdieren (zoals inktvis en slakken) en vis (vooral vette vis, zoals zalm en sardines) te eten. Hoewel wordt aanbevolen om 1 á 2 keer per week vis te eten, moet je wel vis kiezen met laag kwikgehalte. Daarom kun je het eten van haai en zwaardvis beter beperken. Wat vlees betreft, kun je het beste van koeien en schapen die alleen maar met gras gevoed werden.

Uit een Australische gerandomiseerde gecontroleerde studie bij 176 patiënten met herhaaldelijke ernstige depressies onderzocht wat het effect was het effect van een dieet dat rijk was aan deze voedingstoffen. Het effect van het dieet werd vergeleken met dat van groepsbijeenkomsten die zorgden voor sociale steun. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet gepubliceerd, maar de invloed van het dieet is volgens de onderzoekers ‘sterker dan verwacht’.

Tot nu toe richtten de meeste studies zich op de invloed van voeding op depressies en dementie, maar nu wordt ook gestart met onderzoek naar de rol van voeding bij ADHD, angststoornissen en verslavingen.

Bron: welingelichtekringen.nl