Roman over depressie: ‘Gek dat mensen zich schamen’

22 uni 2016- In de roman ‘Drijfhout’ reist hoofdpersonage Elif (32) met een gebroken hart naar Thailand. Vervolgens krijgt ze een zware depressie. Schrijfster lanthe Sahadat (38) maakte ongeveer hetzelfde mee.

Depressie

Ianthe Sahadat is journalist bij de Volkskrant en weet dus heel goed hoe dat werkt, zo’n interview. voorafgaand aan het gesprek laat ze weten het geen probleem te vinden om over het ‘autobiografisch element’ van haar boek te praten. Kortom, ze wil het best hebben over haar ernstige depressie van een paar jaar geleden.

Auto-ongeluk

“Niet dat ik denk; daar ga ik eens lekker over praten, zeker niet”, zegt ze. “Het was een rotperiode in mijn leven en eraan terugdenken  is niet fijn. Maar ik vind het gek dat mensen wél praten over, bijvoorbeeld, een ernstig auto-ongeluk en vaak niet over hun depressie, bipolariteit of psychoses. Alsof je je daar moet schamen. “Wat niet betekent dat Lanthe die gevoelens niet kent. Ze ziet het nog altijd als een zwakte dat het haar is overkomen. “Ook al weet ik dat dat niet zo is.”

Worstelen

Was dat dan ook de reden dat ze dit boek wilde schrijven? “Nee, maar ik heb wel een grote fascinatie voor de rafelranden van de menselijke geest”, zegt ze. “Mensen worstelen überhaupt veel met het leven en dat is duizend keer interessanter dan niet worstelen.”

Ontstaan in Thailand

Drijfhout gaat dan ook niet over Lanthe zelf, al hebben haar eigen ervaringen sterk beinvloed wat de hoofdpersonages meemaken. “Het idee voor dit boek ontstond eigenlijk in Thailand, tijdens een bergwandeling. Mijn relatie was net voorbij en ik wilde vooral niét in mijn hoofd zitten. Tijdens die wandeling kwam ik een rare Amerikaan tegen en had ik ineens een hapklare samenvatting in mijn hoofd. Die Amerikaan zit letterlijk in het boek, maar wel als ander personage.”

Iets positiefs

Lante begon met werken aan het boek toen ze weer aan het ‘opklaren’ was, zo’n vier jaar geleden. “Het schrijven van de heftigere stukken was soms moeilijk, omdat je er dan weer aan raakt. Ik was als de dood dat de depressie terug zou komen. “Dat gebeurde niet. Inmiddels werkt Lanthe weer op volle kracht bij de Volkskrant en vond ze een nieuwe liefde met wie ze een dochter kreeg. Dat haar boek morgen uitkomt, vindt ze “fantastisch”. “Het is geen thriller, maar wel een verhaal met een spannend plot. Ik hoop dat het mensen raakt, ontroert of dat ze er iets positiefs uit halen.”

Cliché

Wil zij nu graag een lans breken voor mensen met psychiatrische problemen? “Een ‘taboe doorbreken’ klinkt zo clichématig, maar aan de andere kant is dat wel belangrijk. ‘Depressie’ is geen gezellig onderwerp dat je even terloops laat vallen op een feestje. Kanker is ook niet gezellig, maar wel meer geaccepteerd. “Drijfhout draagt ze dan ook op aan ‘iedereen die ooit een hart brak of een hoofd verloor’.

Drijfhout komt uit bij Uitgeverij Prometheus en is onder meer te bestellen voor €19,95. Uiteraard is het ook verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Bron: Lindanieuws.nl