Burn-out treft vrouwelijke zorgmanager vaak

Burn-outklachten komen meer voor bij vrouwen die manager zijn dan bij mannen met dit beroep. De werkdruk is vooral hoog in de zorg- en welzijnssector en in het onderwijs, waar relatief veel vrouwelijke managers werken. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (https://www.cbs.nl/nl-nl/niuews/2016/27/meer-burn-outklachten-onder-vrouwelijke-managers) (NEA) 2015, uitgevoerd door het (CBS) en TNO.

Mensen met burn-outklachten voelen zich opgebrand door hun werk. Dit kenmerkt zich door gevoelens van extreme vermoeidheid en uitputting. Van de vrouwelijke managers zei 29 procent zich meerdere keren per maand leeg te voelen aan het einde van een werkdag. Ook zei 17 procent regelmatig emotioneel uitgeput te zijn of moe in de ochtend bij confrontatie met hun werk. Bij mannen lagen deze percentage 4 á 5 punten lager. Andere vermoeidheidsverschijnselen komen minder vaak voor, maar ook meer bij vrouwelijke dan bij mannelijke managers.

Behandeling burn-out

Bij Indigo behandelen we 26.000 cliënten per jaar. 10% daarvan heeft last van stress, burn-out/overspannenheid. Ee burn-out is in veel gevallen heel goed te behandelen. Samen met uw behandelaar kijkt u naar wat maakt dat u uit balans bent geraakt. Op een oplossingsgerichte manier wordt met u gewerkt aan weer in balans te komen waardoor uw klachten kunnen afnemen. Als uw klachten ernstiger zijn, wordt er vaak ook cognitieve gedragstherapie toegepast. U krijgt ook ontspanningstechnieken aangeleerd.

Indigo behandelt mensen met de hier boven beschreven klachten. Gemiddeld zijn onze patienten na 11 gesprekken verbeterd of hersteld.

Wilt u weten hoe een behandeling bij Indigo eruit ziet? Lees dit op onze klachtenpagina Stress en burn-out (https//www.indigowest.nl/uw-probleem/stress-piekeren-overspannen-burn-out/hulp-bij-stress)