Achter de schermen bij ‘Effe d’r uit’

Op vrijdag 9 november, tijdens de week van de Mantelzorg, vindt de première plaats van de voorstelling ‘Effe d’r uit’. De voorstelling zal te zien zijn in theater De Nieuwe Regentes. 

Voor deze voorstelling zijn 5 mantelzorgers GGz en verslaving, die gecoacht worden door de familiecoaches van Kompassie, geïnterviewd. Op basis van hun persoonlijke en indringende verhalen is deze voorstelling geschreven. Doel van het stuk is de grote buitenwereld te laten zien hoe het leven van familie en naasten van mensen met een psychiatrische ziekte en/of verslaving wordt beïnvloed door deze problematiek. Voor je het weet kan jouw leven als mantelzorger helemaal beheerst worden door de psychiatrische ziekte en/of verslaving van je naaste, door de zorgen die je voor haar/hem hebt en de zorgen die je je als mantelzorger maakt. Je spant je in om ervoor te zorgen dat je zieke naaste ondanks alles, toch nog een zekere kwaliteit van leven heeft, je voelt je daar verantwoordelijk voor. Maar die inspanningen en zorgen kunnen ertoe leiden dat jouw eigen leven aan kwaliteit inboet. Je hebt geen energie of geen zin meer om leuke dingen te doen, alles dreigt in het teken te komen te staan van het zorgen voor en de zorgen om je psychisch zieke/verslaafde naaste. Voor de directe omgeving is dat moeilijk te begrijpen: ‘Je kunt toch wel gewoon ‘nee’ zeggen als je vindt dat er een te groot beroep op je wordt gedaan?’ Hoe graag zou je dat wel willen, maar je weet vaak niet meer hoe je dat moet doen. En dat is moeilijk uit te leggen.

Deze voorstelling laat zien hoe de 5 mantelzorgers GGz en verslaving hiermee worstelen en geworsteld hebben, en hoe zij, ieder op hun eigen manier, toch weer hun eigen leven voor een groot deel hebben weten op te pakken. De zorgen om het psychische zieke en/of verslaafde familielid blijven, maar zij hebben in weerwil van alle dalen waar ze doorheen zijn gegaan, toch weer leren genieten.

Meer informatie over het programma volgt, maar zet voor nu alvast de datum in uw agenda als uw interesse is gewekt.