Links
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
Stationsplein 125, 3818 LE Amersfoort.
MIND is dé koepel van, voor en door 20 cliënten- en familieorganisaties in de GGz. Gezamenlijk vertegenwoordigen we meer dan een miljoen Nederlanders die jaarlijks een beroep doen op de GGz. We streven ernaar de positie van die kwetsbare mensen structureel te verbeteren. MIND is gesprekspartner ván en aanspreekpunt voor politici, beleidsmakers, beleidsuitvoerders zorgverzekeraars en branche-organisaties.
Gansstraat 67, 3582 EC Utrecht
Anoiksis is voor mensen die één of meerdere psychosen hebben gehad en/of die lijden aan het disfunctioneel perceptiesyndroom (voorheen bekend als Schizofrenie).
Angst Dwang en Fobie stichting
Hoofdstraat 122, 3972 LD Driebergen
ADF zet zich in voor mensen met angst- en dwangklachten. Ze verzorgen lotgenotencontact, geven cursussen, voorlichting en informatie en voeren onderzoek uit of laten dat doen.
Soestdijkseweg Zuid 217, 3721 AD Bilthoven
Landelijke vereniging voor ouders van kinderen met leer-, ontwikkelings en gedragsstoornissen, zoals ADHD, dyslexie en PDD-NOS. Zij informeren en ondersteunen ouders, bevorderen onderling contact en behartigen de belangen van ouders en kind.
Stationsstraat 79G, 3811 MH Amersfoort
Caleidoscoop is voor mensen met een dissociatieve stoornis zoals gedefinieerd in de DSM-IV. Dissociatie is een toestand waarin gedachten, emoties, waarnemingen, herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst, tijdelijk ‘niet oproepbaar’ zijn, of minder samenhang vertonen.
Stationsplein 125, 3818 LE Amersfoort
De Depressie Vereniging biedt lotgenotencontact en behartigt de belangen van mensen die een depressie hebben (gehad) en verzamelt ervaringskennis op het gebied van depressie.
____________________________________________________________________________________________
Iedereen kan bij Indigo terecht voor (gratis) cursussen, voorlichting en Basis GGZ behandelingen. Zo wordt voorkomen dat problemen steeds erger worden. Indigo biedt ook gratis en anoniem online hulp aan voor angst, paniek, depressie en alcohol(verslaving) bij 50+.
Maliebaan 71H, 3581 CG Utrecht
Impuls richt zich op volwassenen met ADHD en aanverwante stoornissen, zoals PDD-NOS. Impuls wil het leefklimaat van de doelgroep verbeteren en integratie in de samenleving bevorderen zodat volwassenen met ADHD en aanverwante stoornissen optimaal kunnen deelnemen aan alle aspecten van de samenleving.
Stationsplein 125, 3818 LE Amersfoort
Stichting Labyrint / In Perspectief zet zich in voor familieleden van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Naastbetrokkenen, buren, vrienden en collega’s kunnen ook bij hen terecht.
Landelijke Federatie Ongebonden Schilvoorzieningen (LFOS)
Maliebaan 71L, 3581 CG Utrecht
Vereniging van cliëntgestuurde projecten zoals maatjesprojecten, wegloophuizen, cliëntenbelangenbureau’s, werkprojecten etc.
Landelijke Stichting Ouders en Verwanten van Drugsverslaafden (LSOVD)
Sluispad 16, 8536 VG, Oostzee-Gietersbrug, 0900-5152244
LSOVD is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich al ruim 25 jaar actief inzet voor ouders en naastbetrokkenen van drugsverslaafden. Doel is belangenbehartiging en weerbaarheidvergroting door middel van zelfhulp.
Landelijke Stichting Zelfbeschadiging
Postbus 140, 3500 AC Utrecht
De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging wil zelfbeschadiging als overlevingsstrategie erkend zien. De nadruk wordt gelegd op het inzichtelijk maken van de oorzaken en het stap voor stap werken aan controle en het vinden van alternatieven.
Nederlandse Hyperventilatie Stichting
Agamemnonstraat 25, 1076 LP Amsterdam
De Nederlandse Hyperventilatie Stichting biedt voorlichting en hulp aan mensen die lijden aan hyperventilatie en aanverwante angst- en paniekklachten.
Nederlandse Vereniging voor Autisme
Weltevreden 4C, 3731 AL De Bilt
De NVA is een vereniging voor mensen met autisme, hun ouders en partners én voor alle anderen die in autisme geïnteresseerd zijn. Zij geven o.a. voorlichting en doen wetenschappelijk onderzoek.
Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa
Stationsweg 6B, 3862 CG Nijkerk
SABN is een landelijke organisatie voor mensen met een eetstoornis en hun naastbetrokkenen. De SABN geeft voorlichting over het ontstaan, het verloop en de behandelmogelijkheden van eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en binge eating disorder.
Postbus 1147, 3500 BC Utrecht
Cliëntenorganisatie behartigt de belangen van mensen met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Zij verzorgen lotgenotencontact, geven advies en bieden schriftelijke en mondelinge informatie.
Stichting Landelijke Koepel Familieraden in de GGz
Postbus 12132, 3501 AC Utrecht
De SLKF is van mening dat familie een volwaardige gesprekpartner moet zijn bij de behandeling en/of begeleiding van de cliënt. Ook treden zij in contact met zorgverlenende instanties. Velen van hen zetten zich dan ook in voor individuele of collectieve belangenbehartiging via zitting in een familieraad.
Offenbachlaan 10, 2102 ZL Heemstede
Stichting Weerklank is een stichting voor en door mensen die stemmen horen en/of bijzondere psychische ervaringen, psychotische belevingen en buitenzintuiglijke ervaringen hebben (gehad).
Postbus 4078, 7200 BB Zutphen
Zelfhulporganisatie die werkt vanuit ervaringsdeskundigheid voor mensen met een eetstoornis en omgeving. Stichting Ziezo geeft objectieve informatie en cursussen over eetstoornissen en behartigt de belangen van mensen met een eetstoornis.
Vereniging voor Manisch-Depressieven en Betrokkenen
Kaap Hoorndreef 56-C, 3563 AV Utrecht
Sinds 1987 zet de vereniging zich in voor mensen met een manisch depressieve stoornis (MDS of bipolaire stoornis) en hun naastbetrokkenen. De vereniging is voor en door de ruim 3500 leden en werkt hoofdzakelijk met vrijwilligers.
Postbus 715, 3000 AS Rotterdam (tijdelijk adres)
Vereniging voor familie van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose. Actief op het gebied van zelfhulp, belangenbehartiging en voorlichting.
GGz startpagina met gerubriceerde links naar ander websites.
Churchilllaan 11, 3527 GV Utrecht
Met ruim 25.000 leden is Per Saldo dé belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).
Vraag en aanbod website voor het vinden van zelfstandige hulpverleners.
Informatie over bekende en minder bekende ziektes en aandoeningen, het basispakket van de zorgverzekering, het eigen risico, zorgtoeslag etc. Daarnaast het laatste nieuws omtrent het zorgverzekeringsstelsel en verzamelde klantbeoordelingen. In december ris het mogelijk de diverse zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken op basis van dekking, klanttevredenheid en premie.
Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) indiceert, of toetst, de aanspraak op AWBZ-zorg. Met een indicatie van het CIZ weet u hoeveel zorg u kunt krijgen en in welke vorm. Het gaat hierbij om zorg die valt onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De website geeft informatie over wat u moet doen om AWBZ zorg te kunnen krijgen.