Familieavond Codependentie | Kompassie

Psychische problematiek raakt niet alleen de persoon zelf, maar ook naasten. Voortdurende zorg(en), onvoorspelbaarheid, onmacht en verdriet kosten veel tijd en energie. Je bent moe maar kan er niet aan toegeven of je wil op stap met vrienden maar het gaat niet. Je bent de enige die je naaste heeft.

Direct aanmelden

Soms is het zwaar, maar wat vindt de omgeving als je er iets over zegt? Je zet je eigen gevoelens dan maar opzij. Of je past je aan. Het is moeilijk om grenzen af te bakenen. Met als gevolg dat je jezelf kunt verliezen in de relatie en het gevoel krijgt jezelf kwijt te raken. Zorgen voor, of rekening houden met de emoties van anderen is gemakkelijker. Dat ben je gewend.

Wat is codependentie en wat kun je als naaste doen?

Donderdag 19 mei 2022 organiseert Kompassie een familieavond in het teken van Codependentie. Marie-Louise Busscher en Suzanne den Hollander van het netwerk van de Codependentie Therapeut vertellen meer over dit thema. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Vergroten van inzicht in je eigen situatie en het familielid waarvoor je zorgt.
  • Erkenning en tips bij overbelasting.
  • Bewustwording eigen grenzen: hoe werkt dat en wat is het effect?
  • Behoefte aan controle en zorgen maken over iemand; wat kun je doen?
  • Bewustwording van je eigen rol.
  • Ruimte voor persoonlijke vragen.

Sprekers

Marie-Louise Busscher is coach counselor en integratief psychotherapeut bij Hartenweg.

“Door patronen te doorbreken, heb ik ervaren wat er nodig is voor echte verbinding in relaties. Maar ook welke rol zelfacceptatie en authenticiteit speelt in het creëren van gelijkwaardige relaties. Met die ervaring in combinatie met mijn opleidingen help ik cliënten in mijn praktijk om zelf meer inzicht te krijgen in thema’s als ongelijkwaardige afhankelijkheid in relaties, schuldgevoel, zelfzorg, bindingsangst en verlatingsangst. Thema’s die ook voor jou als mantelzorger een rol kunnen spelen in het vinden van de juiste balans tussen zorg voor de ander en zorg voor jezelf.”

Suzanne den Hollander is integratief codependentietherapeut (registertherapeut RBCZ®) bij Psyche & Zo.

“In mijn praktijk begeleid ik cliënten bij wie relaties anders lopen dan ze zelf zouden willen. Dit kunnen liefdesrelaties zijn, maar ook relaties met collega’s, vrienden of familie. Ik begeleid vooral cliënten die in afhankelijkheidsrelaties zitten, zich afhankelijk maken van het oordeel of de goedkeuring van anderen en daardoor soms verleerd zijn om te voelen wat eigenlijk hun eigen behoeftes zijn. Vaak zijn ze zichzelf daardoor kwijtgeraakt en zijn de relaties ongelijkwaardig. Je wilt bijvoorbeeld anderen graag helpen en/of het ze naar de zin maken, je neemt in relaties vaak (te) veel verantwoordelijkheid of je gaat door met relaties ook al voelen ze niet meer goed.”

Programma

18.15 uur Inloop met koffie en thee
18.30 uur Marie-Louise Busscher & Suzanne den Hollander
20.00 uur Afsluiting

Locatie: Kompassie, Laan 20, Den Haag.

Deelname is gratis! Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus aanmelden is noodzakelijk. Dit kan tot 19 mei, 12.00 uur.

Aanmelden


Meer informatie

Esther van der Meer/Merel van Aardenne: mantelzorg@kompassie.nl of (070) 427 32 40