Perspectiefsessie ‘Een beroepscode voor de ervaringsdeskundige professional’ | MIND

Een beroepscode voor de ervaringsdeskundige professional. Waarom zou je dat willen? En hoe pak je dat aan?

Met medewerking van Beverley Rose en Peter ten Cate – Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd)

Het project ‘Kwaliteitssysteem voor Ervaringsdeskundigen’ (KvE), geleid door de VvEd, formuleert een beroepscode voor de ervaringsdeskundige professional. Een spannende stap…

Door de grote inzet van veel betrokkenen in het veld ontwikkelt ervaringsdeskundigheid zich in een rap tempo. Mét een brede en nog steeds groeiende praktijk van ervaringsdeskundige professionals in de zorg. Waar veel belangstelling en een toenemende erkenning voor is, en waar de nodige onderzoeken naar wordt gedaan.

Een beroepscode is een onderdeel van de professionalisering van het beroep van ervaringsdeskundige. In die code beschrijven we beknopt en helder wat een ervaringsdeskundige professional is, doet, en waar deze op aan te spreken is. In het belang van de ervaringsdeskundige professionals zelf, voor de cliënten, voor de andere collega’s in de zorg, voor de instellingen, de financiers, de overheid. Tegelijkertijd gaat het om een beroep dat sterk in ontwikkeling is, waarin het diversiteitsdenken wordt gehuldigd (aldus het thema in een eerdere perspectiefsessie). Een beroep wat zich lastig laat vastleggen, met allerlei functies en benamingen, en met professionals die de ruimte willen en nodig hebben om zichzelf en hun beroep verder te ontwikkelen. Kortom, een uitdagende stap!

In deze perspectiefsessie gaan we met jullie graag in gesprek over de beroepscode. Wat zijn de voors en tegens? Welke valkuilen zien jullie, en hoe die te vermijden? Welke voordelen, en hoe die te benutten? Wat zou er volgens jullie in elk geval in zo’n beroepscode moeten staan?

We springen niet meteen in het diepe. Maar beginnen met een korte beschrijving van het project, een beknopte inleiding van het verschijnsel beroepscode, en hoever we daarmee inmiddels zijn. Daarna gaan we graag in gesprek over de code en over het beroep. We zijn benieuwd naar jullie visie en input.

Aanmelden