POH-GGZ aan het woord

In een vroeg stadium, als de klachten en de bijkomende problemen nog te overzien lijken te zijn kunnen huisartsen en POH-GGZ’ers bij Kompassie aankloppen, zij bieden een waardevolle aanvulling op de bestaande organisaties.

Door: Esma Küçük

Kompassie is een onafhankelijk steunpunt voor mentale gezondheid in Den Haag. Het fijne aan Kompassie is dat er een ruim hulpaanbod wordt geboden door ervaringsdeskundigen, zoals wachttijdondersteuning, voorlichting aan derden en persoonlijke begeleiding in praktische zaken. Daarnaast is er op het Steunpunt ruimte om even te spreken met een lotgenoot die een luisterend oor kan bieden.

Ervaringsdeskundigheid draagt bij aan een betere participatie van burgers en heeft een belangrijke meerwaarde voor de ervaringsdeskundige zelf. Ook vind ik het van belang dat het een onafhankelijk steunpunt is, waarin ‘de cliënt centraal staat’. De ervaring die ik terugkrijg van mijn cliënten is dat ze vanaf het begin af aan een klik hebben. Daarnaast weten ze goed van elkaar waar de ander het over heeft.

Een aantal dingen vind ik bijzonder aan Kompassie, maar met name de wachttijdondersteuning. Mensen met mentale klachten kunnen nog lang niet overal op tijd terecht voor hulp. In Den Haag lopen de wachttijden voor een behandeling op tot een half jaar en langer. Tijdens deze periode van wachten kan een cliënt bij Kompassie terecht voor ondersteuning op meerdere levensgebieden, zodat de situatie van de cliënt in elk geval niet verslechtert.

Ik heb een fijne ervaring met Kompassie, er zijn korte lijnen, snelle communicatie en goede samenwerking. Deze open communicatiestructuur en wachttijdondersteuning kan werkdruk verminderen bij een POH-GGZ. Daarbij kan het ervoor zorgen dat patiënten gemotiveerd blijven na een lange wachttijd en alsnog verschijnen op hun afspraak.

Meer weten over wat Kompassie voor je kan betekenen? Neem dan contact op via info@kompassie.nl.

Over Esma Küçük

Esma Küçük is werkzaam als Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) bij Arts en Zorg en als Praktijkondersteuner voor de jeugd (POH-jeugd) bij Hadoks.