Psysalon ‘Over leven met een suïcidale naaste’ | Verslag

Ieder jaar doen ongeveer 50.000 mensen in Nederland een poging tot zelfdoding. Mensen met ouders, partners, kinderen, broers, zussen, vrienden en collega’s. Deze naasten zien hun dierbare worstelen met het leven. En ze worstelen mee, leven met ongerustheid en angst, met zorgen en vragen.

Op 18 januari, Blue Monday, organiseerden Kompassie en Ypsilon de Psysalon met als thema ‘Over leven met een suïcidale naaste’. Ervaringsdeskundigen Koos de Boed en Corelia den Brok deelden hun ervaringen met suïcidale gedachten, hoe dit voor naasten is en hoe je hier als naaste mee om kunt gaan.

Koos de Boed: “Vanuit mij eigen ervaring ben ik mij gaan inzetten voor mensen die te maken hebben (gehad) met zelfdoding of suïcidale gedachten. Ik heb geleerd, uit mijn eigen ervaring, dat het praten hierover enorm kan opluchten. Het onbevangen in gesprek gaan met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en zonder oordeel met je in gesprek gaat kan je een heel prettig en fijn gevoel geven. De herkenning en het begrip dat ik heb ervaren toen ik met lotgenoten in gesprek kwam bracht mij ruimte in mijn hoofd waardoor er plek ontstond voor andere gedachten.”

“Indrukwekkend, zonder al te veel ‘zwaarte’.”

Er was ruimte voor het gesprek, met elkaar, met naasten, en de mogelijkheid vragen te stellen die je niet aan je naaste durft te stellen. Vanwege de corona-maatregelen was de Psysalon online. Iedereen zat in zijn eigen huis, maar toch voelde de bijeenkomst intiem en dichtbij.

Tips

  • Wees open naar elkaar, zonder te moeten praten. Zonder te praten kun je er ook voor iemand zijn
  • Heb geen medelijden, maar mededogen: de gedachten en gevoelens mogen er zijn
  • Niet loslaten, maar op een andere manier proberen vast te houden. Zo voelt de ander de liefde wel, maar ga je er zelf niet aan onderdoor
  • Je bent nooit verantwoordelijk voor wat een ander doet

Boeken

Brochure

Ypsilon heeft onlangs de brochure ‘Leven met een suïcidale naaste’ uitgebracht. De brochure zit vol ervaringen, informatie en tips over hoe je je suïcidale naaste kunt ondersteunen. Over het taboe en de schaamte die over zelfdoding bestaan. Maar vooral over hoe je als naaste op de been blijft en van wie je daarbij hulp kunt krijgen.

Lotgenotengroepen

Het Suïcide Preventie Centrum organiseert lotgenotengroepen voor mensen met suïcidale gedachten, oa in Den Haag bij Kompassie. Ook is er een groep voor naasten. Nu alleen nog in Harderwijk, maar het Suïcide Preventie Centrum wil ook een groep voor naasten starten in Den Haag. Als je interesse hebt om deel te nemen, kun je dat hier aangeven.

Mantelzorgondersteuning Kompassie

Mantelzorgers GGZ kunnen terecht bij Kompassie voor ondersteuning in de vorm van een luisterend oor, begeleiding, informatie en advies. De ondersteuning wordt geboden door familie-ervaringsdeskundige familiecoaches van Kompassie. Het maakt niet uit of degene om wie je je zorgen maakt of voor wie je zorgt in behandeling is bij een GGZ-instelling of niet. De ondersteuning is kosteloos en er zijn geen wachtlijsten.

Neem voor het maken van een afspraak met een familiecoach contact opmet Esther van der Meer (06 – 13 44 77 81) of Merel van Aardenne (06 – 38 78 11 81). Of stuur een mail naar mantelzorg@kompassie.nl.