Succesvolle samenwerking Kompassie met POH-GGZ

Kompassie werkt nauw samen met de praktijkondersteuners GGZ bij de huisartsenpraktijken (POH-GGZ). Rachel Janssen, werkzaam als POH-GGZ bij Arts en Zorg Gezondheidscentrum Atrium (in Rijswijk) en Gezondheidscentrum Gouverneur (Asstraat) vertelt wat de samenwerking met Kompassie voor haar werk betekent.

Samen met mijn collega Esma Küçük ondersteun ik de huisartsen van beide gezondheidscentra. In juni heb ik kennisgemaakt met Justin Flipsen, van de wachttijdondersteuning, en met Jacqueline van den Bos. Sindsdien heb ik regelmatig mensen naar Kompassie doorverwezen, want wij hebben het nu eenmaal heel druk. Met 6 intakes per week laat mijn agenda het niet toe om iedereen voldoende hulp te kunnen (blijven) bieden, al zou ik dat wel willen, want ik voel me heel verantwoordelijk voor mijn cliënten. Maar de POH-GGZ is vooral bedoeld voor de kortdurende zorg. Veel van mijn cliënten wachten echter op specialistische GGZ, en dat kan héél lang duren. In Kompassie heb ik echter het volste vertrouwen, ik geloof in wat zij doen en zij kunnen continuïteit bieden.

Van de cliënten die ik heb doorverwezen hoor ik alleen maar goede dingen terug. De herkenning en erkenning die zij vinden bij de vrijwilligers die hun eigen ervaring in het leven inzetten om anderen tot steun te zijn, is misschien nog wel belangrijker dan therapie. Veel van hen hebben een klein sociaal netwerk, het is schrikbarend hoe eenzaam mensen soms zijn. Met iemand kunnen praten die dat gevoel van passiviteit herkent, depressieve gevoelens, gevoelens van rouw en eenzaamheid etc. is heel steunend. Tegelijk is zo iemand hoopgevend, het kán dus wel dat je weer uit de bodem van die put komt.

De communicatie met Kompassie verloopt heel soepel en snel, met grote organisaties gaat dat vaak een stuk stroever. Ik leg altijd zelf het eerste contact in naam van de cliënt, dat maakt de drempel wat lager. Vervolgens wordt er vanuit Kompassie contact met hen opgenomen. Ik wil niemand zijn autonomie afnemen, maar mensen zijn soms erg geschaad in hun vertrouwen en in het leven, of zij schamen zich. Zomaar zelf ergens binnen lopen of een afspraak maken is dan heel lastig.

Ik ben blij dat Kompassie er is en zou elke huisarts of POH-GGZ deze samenwerking aanraden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de ondersteuning van Kompassie of de wachttijdondersteuning? Mail dan naar aanmelding@kompassie.nl of bel 070-4273240