Activiteitencoach bij Kompassie | Interview met Henk
Henk is inmiddels al bijna een jaar Activiteitencoach bij Kompassie. Via de Activiteitencoaching wordt een deelnemer in beweging gebracht, want dat is het doel: activeren! Deelnemers komen via verschillende wegen bij Kompassie terecht, soms via een huisarts, PsyQ, het steunpunt of zelfs een wijkagent.
Door: Esther van der Meer
Wanneer kan iemand naar Henk doorverwijzen? Als iemand zegt: ‘Ik zit alleen maar thuis en ik word helemaal gek!’, dan is hij of zij bij Henk of zijn collega Jennifer aan het juiste adres. Henk begint altijd met een intakegesprek. Hierin worden vooral praktische gegevens uitgewisseld. Pas in het tweede gesprek wordt duidelijk waar iemand precies zit in zijn proces. Soms zijn deelnemers nog helemaal niet toe aan een grote stap naar vrijwilligerswerk.
Door uit te vragen en het inzetten van motiverende gespreksvoering komt Henk erachter dat iemand soms eerst een kleine stap wil zetten. Henk begeleidt de deelnemer dan bijvoorbeeld naar de Buurtcirkel. Als iemand daar komt, sociale contacten legt en zich wat zekerder voelt kan een volgende stap een vrijwilligersfunctie zijn voor een of twee dagdelen. Momenteel begeleidt Henk, samen met collega Jennifer, zo’n 15 deelnemers. In totaal zijn er in 2021 zo’n 25 deelnemers geplaatst bij een vrijwilligersplek.
Weet je, het heeft geen haast. Soms duurt de begeleiding wel een jaar. Dit is écht maatwerk.
Henk is met zijn ondernemersbloed een echte netwerker en weet zijn weg goed te vinden in het veld. “Gewoon bellen! En volgend jaar wil ik heel graag langs alle plekken waar ik iemand heb geplaatst.” Via DenHaagDoet, NLvoorelkaar.nl, Wijkcentra’s en de Fietsenkeet bouwt hij met vaste contactpersonen een krachtig netwerk op. Organisaties mogen zelf ook contact opnemen met Henk!
Voor de deelnemers is er geen wachtlijst. Als het druk is wordt er sowieso een afspraak ingepland, ook al is dat dan voor over een aantal weken. Als het ijs eenmaal gebroken is en de intake is achter de rug blijven de deelnemers eigenlijk altijd hangen. Als een deelnemer geplaatst is belt Henk altijd nog een keer na om te vragen hoe het gaat. Dat doet hij ook met de contactpersoon van de organisatie. Als de match niet perfect blijkt te zijn zoekt Henk gewoon weer verder, maar dit komt bijna nooit voor. Als iemand op zoek is naar een betaalde baan kan Henk helpen met het schrijven van een motivatie en het opmaken van een CV. Daarnaast wil hij mensen vooral ondersteunen en stimuleren het zélf te doen. Zo leert hij de deelnemers zelf de regie in handen te nemen en dat is belangrijk.
We sluiten het gesprek af met Henk zelf. Hoe is het nou eigenlijk voor jou om activiteitencoach te zijn? Wat brengt het jou? Henk gaat stralen! “Alles! Ik word hier blij en gelukkig van!” Henk vertelt dat het voor zijn eigen herstel heel erg belangrijk is dat hij elke dag iets om handen heeft. Hij heeft geleerd hier een gezonde balans in te vinden. “Het is een cadeautje als ik iemand heb geholpen en heb geplaatst. En als ik elke week zo’n cadeautje krijg ben ik de gelukkigste man op de wereld! Dit is mijn toekomst.” | ![]() |
De succesformule volgens Henk: GEDULD! Geef de mensen tijd, neem de tijd, dat hebben ze echt nodig. Henk heeft mooie plannen om volgend jaar nog meer te kunnen bieden. Benieuwd wat Henk voor jouw cliënt kan betekenen? Mail gerust naar activiteitencoaches@kompassie.nl