Denktank NAH (Niet-Aangeboren Hersenletsel) | Interview met Santa 

Santa (60 jaar) is familiecoach bij Kompassie en vertelt over de DenkTank NAH.

Santa, wat doe jij precies bij Kompassie?

“Als familiecoach bied ik een luisterend oor aan mantelzorgers GGZ, ik gebruik mijn eigen ervaring om handvatten mee te geven. Ik overleg ook veel met Merel of Esther, de coördinatoren, om zo goed mogelijk de mantelzorgers te ondersteunen. Naast het werk als familiecoach sluit ik ook aan bij de Buurtcirkel en de Denktank NAH.”

Wat is de Denktank?

“De Denktank is een lotgenotengroep voor mensen met NAH (Niet-Aangeboren Hersenletsel) en hun mantelzorgers. De groep draait op initiatief van Middin, samen met Stichting Voorall  Kompassie en Wijkz. Kompassie heeft een rol als mantelzorg-ondersteuning, maar ook onze ervaringsdeskundigheid over herstel. Er draaien een aantal groepen en er worden ervaringen uitgewisseld rondom een bepaalde thema’s. Mensen met NAH krijgen met veel instanties te maken, denk aan de gemeente, het UWV, maar ook werkgevers. Knelpunten worden hier besproken en tips worden uitgewisseld. Ook wordt er vaak een gastspreker uitgenodigd.

Zelf sluit ik altijd de eerste donderdag van de maand aan bij de groep in Escamp en de derde donderdag van de maand in Laak. De middag is altijd opgedeeld in 2 delen. De eerste ronde zit de hele groep bij elkaar, voor het tweede gedeelte ga ik met de mantelzorgers apart zitten. Sinds kort is er ook een groep in Mariahoeve en online draait er ook nog een groep.”

Wat brengt het jou persoonlijk?

“Het maakt mij blij dat ik mensen kan helpen door mijn ervaring te delen. Ik heb zelf een achtergrond in de zorg en veel is voor mij herkenbaar. De medewerkers van Middin zijn ook blij met mijn aanwezigheid en inbreng vanuit die eigen ervaring. Ik vind het ook een leuke manier om mijn netwerk te vergroten.
Elke bijeenkomst zijn er 4 of 5 mantelzorgers aanwezig. Door het terugkerende contact ontstaat er ook een band tussen de mantelzorgers en mij. Ook zij worden blij van het contact.”

Hoe past Kompassie zo goed bij de Denktank?

“Er zijn veel raakvlakken tussen NAH en GGZ. Thema’s zijn vaak hetzelfde, denk aan het omgaan met instanties of het aanvragen van een WMO. Een groot aandachtspunt is het gat ná revalidatie. Middin vult dat gat met deskundige begeleiding. Zeker als er geen mantelzorgers aanwezig zijn is het gat groot en is het voor cliënten echt heel lastig. Middin zoekt nog vrijwilligers in de vorm van maatjes. Je gaat dan mee met een cliënt om bijvoorbeeld te helpen bij een uitstapje.”

Voor meer informatie kunnen mensen contact opnemen met de Denktank NAH via mailadres: DenktankNAH@Middin.nl.

Santa (60) is sinds november 2021 familiecoach bij Kompassie en vrijwilliger bij de DenkTank