fbpx

Even voorstellen: familiecoaches

Als familiecoach bieden we mantelzorgers van familieleden met een psychische kwetsbaarheid een plek om gehoord en gezien te worden, hun verhaal te doen en lotgenoten te ontmoeten. We zijn er in de eerste plaats voor de mantelzorger zelf. En omdat ieder verhaal uniek is, en de mantelzorger zelf niet de psychische kwetsbaarheid heeft, maar de last ervan soms moet dragen voor het hele gezin, zijn er we er juist om hen te ondersteunen en te versterken.

Ben je of ken je iemand die mantelzorger is en behoefte heeft om gehoord te worden? Neem dan contact op met Kompassie. Stuur hiervoor een e-mail naar mantelzorg@kompassie.nl of bel (070) 427 32 40 en vraag naar Esther van der Meer of Merel van Aardenne.

Familiecoaches

Anneke
Ik ben Anneke van Toor, 57 jaar, getrouwd en moeder van zes lieve kinderen. We zijn in ons gezin bekend met AD(H)D, ASS en depressie met suïcidaliteit. Dat betekent dat we met elkaar heel wat hebben meegemaakt. Gelukkig is alles nu in rustig vaarwater, maar het heeft me veel geleerd. Ik kan me in veel situaties inleven, omdat ik er zelf doorheen ben gegaan. Toen ik daar de ruimte voor voelde en Kompassie op mijn pad kwam, wilde ik graag iets met mijn ervaring doen en voelde dat als de juiste plek om deze ervaring in te zetten.

Ik heb de training voor familiecoach gevolgd en begeleid nu al een aantal jaren naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Wat is het mooi als er een stukje (h)erkenning is waardoor er ruimte komt voor herstel. Vaak kun je de dingen niet veranderen, maar kun je er wel anders mee omgaan. Het geeft me veel bevrediging als dat lukt.


Christel
Mijn naam is Christel Steenbergen. Als ervaren mantelzorger heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om de training familiecoach te volgen, die aangeboden wordt door Kompassie voor mensen die ervaring hebben met het geven van mantelzorg. Het is fijn om er als familiecoach te mogen zijn voor de familie, partner, of vrienden die zorgdragen voor hun naaste, met als doel mantelzorgers weer in hun kracht te kunnen zetten en er voor hen als luisterend oor te kunnen zijn. Het is fantastisch om mee te mogen maken dat onze cliënten hun leven weer op de rails kunnen krijgen door de ondersteuning die de familiecoaches van Kompassie bieden.

Franciska
Ik ben Franciska Ottens, omgevingscoach, interieurarchitect, ervaringsdeskundige, vriendin, zus en moeder van twee fantastische kinderen. Sinds zomer 2020 werk ik als familiecoach bij Kompassie. Wonen, psychologie en reorganiseren zijn mijn passies, vooral in combinatie. Ik hou van veranderen, opruimen en aanpassen. Daarbij is het de binnenkant waar mijn hart naar uitgaat, zowel bij huizen als bij mensen.

Net zoals mijn ouders ben ik opgegroeid in een gezin waar angststoornissen, alcholisme, depressie en strenge rigide dogma’s van het geloof een grote rol speelden. L’histoire se répète. In mijn volwassen leven als partner en (pleeg)moeder kwam daar autisme, eetstoornissen, ADD en zelfdoding bij. Zelf heb ik last van claustrofobie. Hoe moeilijk en ingewikkeld dat ook was en soms nog is, ik heb er zo veel van geleerd dat ik anderen graag bijsta die worstelen met de psychische kwetsbaarheid van henzelf en/of hun dierbaren.


Inez
Hallo, mijn naam is Inez Blankenstijn en ik ben sinds oktober 2020 werkzaam als vrijwilliger Familiecoach bij Kompassie. Mijn beide ouders kampten met een oorlogsjeugdtrauma. In mijn moeders familie zit zeker psychische stoornis, maar zonder diagnose en dus ook zonder behandeling. Dit leidde weer tot andere problemen zoals verslaving en depressie bij mijn moeder en alles in mijn jeugd was er op gericht dit te verhullen voor de buitenwereld.

Mijn kracht is het versterken en luisteren zonder oordeel. Door mijn eigen unieke krachtbronnen te vinden heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen en een leven opgebouwd waarin de psychische kwetsbaarheid van mijn moeder en alles wat daarmee samenviel niet meer bepalend is, maar er wel gewoon mag zijn; want het is er, of ik het wil of niet. Dat gun ik iedereen.

Bekijk het interview met Inez ter gelegenheid van de Week van de Mantelzorg 2020.


Jessica
Ik ben Jessica, 47 jaar, moeder en echtgenote. Sinds 2020 ben ik actief als vrijwilliger bij Kompassie. Ik wil me graag inzetten als familiecoach om mensen te ondersteunen. Dit kan op verschillende gebieden zijn. Mijn eigen familie-ervaring zit voornamelijk op het gebied van angststoornissen (complexe PTSS), hechtingsproblematiek en ADD. Ik heb zelf steun gemist in mijn eigen leven, daarom vind ik het fijn om er voor iemand te kunnen zijn en een ander die steun te kunnen geven.

Marcin
Mijn naam is Marcin Karwinski en sinds 2019 ben ik familiecoach GGZ bij Kompassie, gespecialiseerd in non-verbale communicatie bij zintuigelijke waarnemingsstoornissen. Ik maak het ervaren van gelijkwaardige communicatie mogelijk voor mensen met en zonder zintuiglijke beperking vanuit de visie dat gelijkwaardige communicatie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Hier zet ik mijn kennis en ervaring om bewustwording van de rol van communicatie te bevorderen. Ik geef speciale aandacht aan thema’s als identiteit (oorsprong, geaardheid, handicap), borderline, angst- en paniekstoornissen, doof en blind zijn, autisme, ontwikkelingsproces en voorkomen van verslaving.

Naast mijn activiteiten bij Kompassie ben ik VN-ambassadeur en zorg ik voor de uitvoering van ‘VN-verdrag handicap’ in het dagelijks leven. Daarnaast ben ik actief als voorlichter auditieve beperkingen bij Stichting Voorall en eerstelijnscontactpersoon MHFA (Mental Health First Aid). Ik geef op maat gemaakte communicatietrainingen over de rol van non-verbale communicatie binnen inclusie. Als inclusiekunstenaar realiseer ik daarnaast kunstexposities en toneelvoorstellingen waarbij het hoofddoel is om men enerzijds te laten ervaren hoe het is om een zintuiglijke handicap te hebben, anderzijds om mensen met een zintuiglijke handicap de mogelijkheid te geven kunst gelijkwaardig te ervaren. Ik haal veel voldoening uit dit werk en heb een passie voor de manier waarop iemands waarneming bepaalt hoe iemand in het leven staat.

Al deze specifieke activiteiten samen combineer en gebruik ik bij mijn gesprekken bij Kompassie. Heeft u behoefte aan een-op-eengesprek, kennismaking of heeft u simpelweg vagen over communicatie neem dan gerust contact met Kompassie.