Even voorstellen: familiecoaches

Als familiecoach bieden we mantelzorgers van familieleden met een psychische kwetsbaarheid een plek om gehoord en gezien te worden, hun verhaal te doen en lotgenoten te ontmoeten. We zijn er in de eerste plaats voor de mantelzorger zelf. En omdat ieder verhaal uniek is, en de mantelzorger zelf niet de psychische kwetsbaarheid heeft, maar de last ervan soms moet dragen voor het hele gezin, zijn er we er juist om hen te ondersteunen en te versterken.

Ben je of ken je iemand die mantelzorger is en behoefte heeft om gehoord te worden? Neem dan contact op met Kompassie. Stuur hiervoor een e-mail naar mantelzorg@kompassie.nl of bel (070) 427 32 40 en vraag naar Esther van der Meer of Lidia da Graca.

Familiecoaches

Anneke
Ik ben Anneke van Toor, 57 jaar, getrouwd en moeder van zes lieve kinderen. We zijn in ons gezin bekend met AD(H)D, ASS en depressie met suïcidaliteit. Dat betekent dat we met elkaar heel wat hebben meegemaakt. Gelukkig is alles nu in rustig vaarwater, maar het heeft me veel geleerd. Ik kan me in veel situaties inleven, omdat ik er zelf doorheen ben gegaan. Toen ik daar de ruimte voor voelde en Kompassie op mijn pad kwam, wilde ik graag iets met mijn ervaring doen en voelde dat als de juiste plek om deze ervaring in te zetten.

Ik heb de training voor familiecoach gevolgd en begeleid nu al een aantal jaren naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Wat is het mooi als er een stukje (h)erkenning is waardoor er ruimte komt voor herstel. Vaak kun je de dingen niet veranderen, maar kun je er wel anders mee omgaan. Het geeft me veel bevrediging als dat lukt.


Christel
Mijn naam is Christel Steenbergen. Als ervaren mantelzorger heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om de training familiecoach te volgen, die aangeboden wordt door Kompassie voor mensen die ervaring hebben met het geven van mantelzorg. Het is fijn om er als familiecoach te mogen zijn voor de familie, partner, of vrienden die zorgdragen voor hun naaste, met als doel mantelzorgers weer in hun kracht te kunnen zetten en er voor hen als luisterend oor te kunnen zijn. Het is fantastisch om mee te mogen maken dat onze cliënten hun leven weer op de rails kunnen krijgen door de ondersteuning die de familiecoaches van Kompassie bieden.

Didier
Didier is sinds 2019 vrijwilliger bij Kompassie. Hij kwam bij Kompassie terecht via het UWV en is naast baliemedewerker op het steunpunt ook familiecoach. Daarnaast geeft hij yogales aan de Kompassie-vrijwilligers.

“Ik werkte al een tijdje als baliemedewerker maar sinds kort ben ik ook familiecoach. Dat geeft mij weer een nieuwe uitdaging. Als familiecoach heb ik gesprekken met familie of naasten van iemand met psychische problemen. Ik zie dat mantelzorgers vaak een vol hoofd hebben en zichzelf vergeten. Zelfzorg is belangrijk. Ik bied een luisterend oor, ze kunnen hun hart luchten maar soms maak ik het ook praktisch. Ik heb weleens aangeboden om iemand een yogales te geven. Soms zit iemands hoofd zo vol, dan is het belangrijk om eerst te ontspannen.

Naast mijn werk bij Kompassie ben ik yogadocent. Ik geef Yin Yoga en Bikram Yoga. Tijdens mijn yogaopleiding ben ik een oefengroep les gaan geven binnen Kompassie, deze groep geef ik nu nog les.

Ik voel mij thuis bij Kompassie. Je bent mens onder de mensen. Je kunt hier jezelf zijn. Iedereen heeft wel iets meegemaakt. Zelfs als ik meer zou werken, zou ik wel iets bij Kompassie blijven doen.”


Inez
Hallo, mijn naam is Inez Blankenstijn en ik ben sinds oktober 2020 werkzaam als vrijwilliger Familiecoach bij Kompassie. Mijn beide ouders kampten met een oorlogsjeugdtrauma. In mijn moeders familie zit zeker psychische stoornis, maar zonder diagnose en dus ook zonder behandeling. Dit leidde weer tot andere problemen zoals verslaving en depressie bij mijn moeder en alles in mijn jeugd was er op gericht dit te verhullen voor de buitenwereld.

Mijn kracht is het versterken en luisteren zonder oordeel. Door mijn eigen unieke krachtbronnen te vinden heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen en een leven opgebouwd waarin de psychische kwetsbaarheid van mijn moeder en alles wat daarmee samenviel niet meer bepalend is, maar er wel gewoon mag zijn; want het is er, of ik het wil of niet. Dat gun ik iedereen.

Bekijk het interview met Inez ter gelegenheid van de Week van de Mantelzorg 2020


Santa
Ik ben Santa, 61 jaar. Ik ben sinds november 2021 actief als familiecoach. Daarnaast ben ik vrijwilliger voor de Buurtcirkel, een buurtnetwerk waarin mensen samen activiteiten ondernemen en elkaar helpen én ik ben vrijwilliger bij de DenkTank Niet Aangeboren Hersenletsel

Als oma pas ik graag op mijn kleinkinderen. Ik ben van nature een sociaal, creatief en behulpzaam persoon. Ik hou van lezen, koken, gezelligheid en eten. Ik heb gewerkt in onder andere de ouderenzorg en de thuiszorg.

Mijn kracht als familiecoach is mijn eigen ervaring. Ik heb zelf veel ervaring als mantelzorger, onder meer voor mijn moeder. Ik was daarin zelf ook zoekende. Ik heb veel meegemaakt maar het heeft mij ook kracht gegeven. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik mensen nu handvaten meegeven.

Ter gelegenheid van de Week van de Mantelzorg kwam eind 2022 minister Conny Helder op bezoek bij Santa. Een mooi en open gesprek over hoe het is om mantelzorger te zijn. Het kan zwaar zijn maar geeft ook voldoening. Ook haar vrijwilligerswerk bij Kompassie komt aan bod. Lees meer