Workshop Werken met psychisch kwetsbare vrijwilligers

Organisaties zijn op zoek naar vrijwilligers, en veel mensen zijn op zoek naar vrijwilligerswerk. Een perfecte match, toch? Helaas gaat het niet altijd even gemakkelijk. Maar met de juiste begeleiding en aanpak is de kans op een succesvolle, duurzame én plezierige samenwerking een stuk groter.

Zowel Stichting Anton Constandse als Kompassie begeleiden mensen met een psychische kwetsbaarheid naar vrijwilligerswerk. Waar wij nogal eens tegenaan lopen is dat de kennismaking in eerste instantie positief verloopt, maar dat eenmaal aan het werk de samenwerking toch tegenvalt. De verwachtingen over en weer stemmen niet overeen, de vrijwilliger komt niet goed uit de verf en/of vertoont gedrag waar de organisatie niet goed raad mee weet. Daarom hebben we de handen ineen geslagen en samen een workshop ontwikkeld. Wij hopen hiermee meer bekendheid, begrip en daarmee ook meer mogelijkheden te creëren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Uiteindelijk is iedereen immers gebaat bij een succesvolle en blijvende match.

Tijdens de workshop behandelen we onder andere de volgende thema’s: wat maakt iemand kwetsbaar, hoe kan dit zich uiten op de (vrijwilligers)werkplek, en hoe kun je hier als organisatie het beste op insteken en mee omgaan.

Aan het eind van de middag heeft de cursist meer kennis van en begrip voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ook krijgt de cursist een aantal praktische tips en adviezen ten aanzien van benadering en begeleiding mee. Deze kennis kan vervolgens worden gedeeld en doorgegeven binnen de eigen organisatie.

De workshop is vooral bedoeld voor vrijwilligerscoördinatoren en eventueel begeleiders die (willen gaan) werken met psychisch kwetsbare vrijwilligers.

Datum en tijd

Donderdag 26 januari 2017, 15:00 – 17:30 uur

(de workshop op donderdag 24 november 2016 is reeds volgeboekt).

Locatie

PEP, Riviervismarkt 2, Den Haag

Het programma

  • Kennismaking en inleiding
  • Hoe ziet de ideale vrijwilliger er uit
  • Psychische kwetsbaarheid: wat is dat en hoe uit het zich
  • Gedrag op het vrijwilligerswerk: wat kun je zoal tegenkomen, achterliggende ziektebeelden
  • Wel of niet werken met een psychisch kwetsbare vrijwilliger?
  • Adviezen voor benadering en begeleiding

De workshop wordt gegeven door Suzanne Havenaar (Stichting Anton Constandse) en Miranda Vogel (Kompassie).

Aanmelding

De workshop wordt gratis aangeboden, maar aanmelden is noodzakelijk. Dit kan bij Suzanne, via s.havenaar@stichtingantonconstandse.nl of bij Miranda, via m.vogel@kompassie.nl

Download hier de flyer, om uit te delen of op te hangen:

Uitnodiging workshop SAC en Kompassie