Ypsilon lanceert toolkit ‘Vraagverlegenheid’

Tijdens een feestelijke bijeenkomst heeft Ypsilon op de Dag van de Mantelzorg (10 november), de Toolkit Vraagverlegenheid gepresenteerd. De vereniging spreekt van ‘een kist vol gereedschappen’ die familieleden van mensen met GGZ-problematiek moet helpen om het netwerk rond de cliënt én henzelf te vergroten en te versterken. De toolkit is vanaf nu voor iedereen gratis te raadplegen op www.ypsilon.org/toolkit-vraagverlegenheid.

Familieleden of naasten van mensen met een ernstige psychische aandoening zijn vaak nog terughoudender met het vragen van hulp. Terwijl zij nog zwaarder belast zijn dan andere mantelzorgers, werd duidelijk op de lanceringsbijeenkomst in Utrecht. Het onvoorspelbare karakter van de aandoening speelt daarbij een rol: niemand weet toch beter hoe ze moeten handelen dan zijzelf? En hoe langer de situatie duurt, des te kleiner vaak ook het netwerk wordt.

‘Vraagverlegenheid’ wil dan ook zeggen dat mensen het lastig vinden om hulp aan anderen te vragen en/of te accepteren. Familieleden vinden het belangrijk om onze eigen boontjes te doppen. Ook wil niemand graag bij een ander in het krijt staan of de vuile was buiten hangen. Maar alleen al het besef dat ook het leven van familieleden eindig is, maakt dat ze ook zelf moeten nadenken over hun steunbronnen, constateerde Richard Makkinga van de Taskforce EPA Utrecht die de tookit symbolisch overhandigd kreeg.

Ypsilon ontwikkelde deze toolkit met 6 instrumenten die mantelzorgers helpen om hun vraag zo te (leren) stellen dat ze daadwerkelijk hulp krijgen vanuit hun netwerk. Want als er een steeds groter beroep op familie gedaan wordt, moeten we ons zelf ook gesteund weten, concludeerde Ypsilon.

De toolkit is mogelijk gemaakt met steun van de stichting Voorzorg Utrecht, de Vrienden van Ypsilon en MIND, fonds psychische gezondheid.